2017. jan 16.

Az vagyok amit hallgatok, vagy olyat hallgatok amilyennek tartom magam?

írta: Zome2000
Az vagyok amit hallgatok, vagy olyat hallgatok amilyennek tartom magam?

Biztos veled is volt már olyan, hogy az arcodba nyomtak egy cikket, ami azzal fenyegetőzött, hogy megmondja: a sült krumpli mellé vagy rá nyomod a ketchup-öt vagy, hogy félig üres az a pohár vagy félig tele. Fogadok, hogy elsőre rá is kattintottál! Egyrészt a kíváncsiság, hogy amit mond, tényleg igaz e, vagy csak egyszerűen meg akartad ismerni magad. Megnyitottad az oldalt és csak bámultál, hogy wáo… ez is igaz, meg az is igaz... De biztos olyan is volt, hogy pff, ez nem talált haver! „Jó lövés, bedobás!” sorozatunk ma is újabb gyöngyszemmel bővült! Az ilyen dolgok csak általánosítások, nem mindenkire illenek rá és nem is kell feltétlenül figyelembe venni, hogy mit mondanak. Ilyen például a zenei ízlés és a személyiség közötti kapcsolat is!

e2a0341cceb9ef15f7c24e7c359fe84c.jpg

Vegyük először a sztereotípiákat! Tegyük fel, hogy ebben a témában semlegesek vagyunk, nem kiálltjuk a világba, hogy melyik zene hívei közé tartozunk, és más elfoglaltságot preferálunk. Egy boltban vagyunk, a kasszánál várjuk, hogy sorra kerüljünk. Előttünk áll egy 190 magas, „talpig-feketében” faszi, bőrkabát, fejkendő, tetoválások sora a nyakától a kislábujjáig. Azt az érzést keltheti bennünk elsőre, hogy agresszív, büdös, meg ami szem-szájnak ingere… Pedig lehet, hogy ha váltanánk vele néhány szót, rájönnénk, hogy a világ legszelídebb embere! Az ilyen előítéletek máig elég gyakoriak, ezért is gyűjtöttem össze pár kutatás eredményét ebben a témában! music-genres2.png

Blues

A blues a 19. századi, Egyesült Államokbeli mélydéli afroamerikai közösségektől származik, a „the blues” angol kifejezés a „the blue devils”-t jelenti („a kék ördögök”), amely a fájdalmasságra és a szomorúságra utal. A blues műfaj irányába hajló emberek általában magas önbecsüléssel rendelkeznek, kreatívak, kedvelik a társasági életet, jellemző rájuk az udvariasság és a nyugodtság, valamint közvetlenek és fesztelenek.
7.jpg

Komolyzene

Akinek volt gyerekkorában ének-zene tantárgya, annak nem kell bemutatnom a napjainkban egyre népszerűtlenebb műfajt. Hallgatóira jellemző a kreativitás, nyugodtság, a magas intelligencia, műveltség, és a tolerancia. Szilárd önbecsülésű, azonban zárkózott és fesztelen személyek. bachpuzzler-654653379664a8f0fcc6ef6b90ca648f4c6b6e7d-s900-c85.jpg

Rap

A zene, amit az utca nemzett és ahol előtérbe kerül a duma és háttérbe a kíséret. Manapság az egyik legpopulárisabb műfaj, a szókimondó szövegekkel és a hangulatosabbnál hangulatosabb alapokkal világcsúcsra tört. Rajongóit vonzza a társasági élet, gyakoriak a szilárd önbecsülésű és közvetlen rapfanok. f7a5813b315cf65259296c1a2d7a6d5c.jpeg

Dance

A „dance” a számítógéppel előállított tánczenei műfajok gyűjtőneve. Meglepő, de jellemző rájuk az udvariatlanság, elégedetlenség és nem igazán nevezhetők szelíd állatfajnak, viszont magabiztosak, liberális gondolkodásúak, magukkal elégedettek, kreatívak és közvetlenek.
top-10-best-electronic-dance-music-songs-of-june-musicsnake.jpg

Rock

A nagy popkultúrális múlttal rendelkező, ám régi fényében régen nem tündöklő műfaj sokat fejlődött, mióta megélte legszebb napjait. Akinek egyből a death metal és társai jutnak eszébe, amikor meghallja azt, hogy rockzene, rossz úton jár! A rock katonáinak sokszor alacsony az önbecsülése, nem kedvelik a társasági életet és nem túl munkabíróak, viszont kreatívak, udvariasak, ezen felül energikusak, kalandvágyók, jellemző még rájuk a magas intelligencia, a kíváncsiság, közvetlenség és a szelíd, fesztelen természet.
avenged-sevenfold.jpg

Pop

A pop műfaj jelentése nem véletlen jelenti azt, hogy „népszerű”, hiszen a legtöbb ember ezt a műfajt tekinti a zenék Picasso-jának vagy Lionel Messi-jének. Ha te is ezt tekinted a magadénak, akkor a kutatások szerint magas munkabírással rendelkezel, kedveled a társasági életet, udvarias vagy, jellemző rád a stresszes életmód és sajnos gyakori a kreativitás hiánya is. Bizakodó, konzervatív beállítottság jellemez, nyitott vagy és őszinte. Fontos lehet számodra a szokások és a hagyományok megtartása, szilárd önbecsülésű személyiség vagy.
3186_1466488477_1779.jpg

Jazz

Tartja a mondás: „Egy popzenész tud 5 akkordot és keres egy este 100$-t. Egy jazz zenész tud 100 akkordot és keres egy este 5$-t”. Valahogy így… A jazzkedvelők nagyon rámenősek, szilárd önbecsülésű, kreatív, közvetlen és fesztelen emberek.
3950.jpg

Reggae

Magyarországon momentán nem tolonganak a szekrényünkben a raszta-paszta reggae zenekarok, mint a cofidises lányok a megfelelő alkalomra várva, ezért aki nem tudja ki az a Bob Marley, vagy nem tetszett meg neki a rádió hallatára az az ötlet, hogy vegyen egy házat az óceán partján, akkor nem biztos, hogy tudja, mi is az a lüktetés és béke, amit ezekben a számokban átérezhet az ember. Szilárd önbecsülésű, kreatív, ugyan nem munkabíró, de közvetlen, szelíd, fesztelen emberek.
hqdefault.jpg

Ha nem kifejezetten műfajok szerint választod meg kedvenc számaidat vagy előadóidat az sem baj, sőt! Minél több stílust kedvelsz, annál színesebb a személyiséged. Kimutatták, hogy az empatikus emberek jobban szeretik a lágy, érzéki dalokat. Ide elsősorban a könnyedebb rockot és a popot lehet sorolni, azaz olyan előadókat, mint Dido, vagy John Legend. Belföldön pl. a Hooligans is ilyen. Ezzel szemben a logika-orientált személyek inkább a pörgősebb, keményebb műfajokat kedvelik, így a punk rockot és a heavy metalt. Jó példa az ilyen együttesekre a Sex Pistols, vagy a Metallica, itthon a the Grenma vagy az Ektomorf.

the-grenma-20k.jpg

Még egyszer megjegyezném, ez csak általánosítás! Tök mindegy, milyen a személyiséged, azt a zenét hallgasd, ami tetszik neked, olyan stílust képviselj, amit a magadénak érzel és ne hagyd, hogy ebben bármi is befolyásoljon!

Kellemes zenehallgatást!

Forrás: Wikipédia 

http://www.rd.hu/Mit_%C3%A1rul_el_%C3%B6nr%C5%91l_a_zene

http://24.hu/tudomany/2016/04/07/mit-arul-el-rolunk-a-zenei-izlesunk/

http://hvg.hu/instant_tudomany/20150526_zenei_izles_emberi_tulajdonsag

Szólj hozzá