2017. okt 08.

Amiről Anyukám még nem hallott! - A lyrics videókról

írta: Zome2000
Amiről Anyukám még nem hallott! - A lyrics videókról

“Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, ahol soha nem szakadtak el a gitárhúrok és minden művész megélt a saját művészetéből, élt egyszer egy kezdő zenekar, nevezzük csak “Laci”-nak. Laci nem volt tehetős, nemesi család sarja. Minden tulajdona egy dobszerkó, egy elektromos gitár és egy basszusgitár volt. Több éjjelen és nappalon át dolgozott, míg fel tudta venni az egyik dalát, hogy megmutathassa másoknak, de klipforgatásra már nem jutott a fizetéséből. Egyik nap ment, mendegélt és bandukolt az erdőben, mikor találkozott egy lyrics videóval. Rájött, hogy ez jelentősen olcsóbb lehet és hasonló minőséget képviselhet!” Az elavult közhelyeken túl mi is az a lyrics és miért is hasznos ez nekünk? A lentiekben olvasható!

video2017-06-30-08h58m08s794-830x471.png

Mi az a lyrics videó?

Ezt a kérdést nem rég úgy gondoltam, szükségtelen megválaszolnom, aztán Anyus rám cáfolt, hogy neki fogalma sem volt, hogy létezik ilyen… Na, szóval: a “lyrics” szó angolul dalszöveget jelent. Ebből következtethetünk arra, hogy a videónak valami köze lesz a szám szövegéhez, ami igaz is! Ez a lényege. Nagyjából a 2010-es évekre tehető a váltás a zeneiparban, mikor a nagyobb pop, rap, r&b és rock zenekarok észrevették a lehetőséget az új technológiákban. Kezdetben “dynamic typography” ként illették, csak később jelent meg a “lyrics” elnevezés. A lyrics-nek az a lényege, hogy az énekkel párhuzamosan jelenítik meg a dalban elhangzott szöveget, ami lehet animált vagy akár azt is megcsinálhatom, hogy a kezem alá csapok egy ceruzát, papírt, néhány színes filcet és felveszem, ahogy leírom a dumcsimat. “That’s all!”...bár megjegyezném, egy minőségi videó elkészítése nem ennyire egyszerű!

Miért jó ez a zenekaroknak?

A zenekaroknak azért éri meg, mivel egy szöveges videóval arányaiban nézve olcsóbban jönnek ki, de hangsúlyozom: nem olcsón, olcsóbban! És ez nem csak abból áll a legtöbb esetben, hogy berántom a hangfelvételt a móvimékörbe, alávágom egymásutánban a négy alap tájképet aztán beírogatom soronként a szöveget és addig vágom, még úgy nem lesz, ahogy! Nem, ennél azért bonyolultabb a dolog. Rengeteg dumás videónak van nagyon témához illően megcsinálva, meganimálva maga a szövege, másoknak pedig nagyon szemet gyönyörködtető a háttérvideója és hangulatban is passzol a számhoz. Nem az enyémhez, a zeneszámhoz...

Miért éri ez meg nekünk, rajongóknak?

Több száz ember véleményét kértem ki arról, hogy egyáltalán érdemes-e ilyen videókat nézni és a válaszok java része egy irányba húz. Az érvek végtelennek tűnő listáján helyet kaptak olyanok, mint:

1. Sokkal gyorsabban és alaposabban megmarad a rizsa a fejünkben.

2. A zenekar üzenetét is sok esetben hatásosan juttatja el a rajongókhoz.

22323963_1484007678347813_1549138069_o_1.png

3. Idegen nyelvű videóknál tanulási segédeszköz is lehet.

4. Az énekszólam kevésbé érthető, kevésbé egyértelmű részein segítséget nyújthat.

22312012_1484007805014467_1576875195_o.png

5. Nem kell külön előkeresni a szöveget ahhoz, hogy hallgatás közben ellehessen normálisan olvasni.

22323608_1484007985014449_1647628705_o.png

6. Nem utolsó sorban elkerülhető az a vacak érzés, mikor rádöbbenünk, hogy eddig tök mást énekeltünk, mint amit kellett volna…

22291084_1484007881681126_1672235368_o.png

 

Hab a tortán!

Felkerestem egy főleg vizuális megjelenéssel foglalkozó kisebb vállalkozást, pontosabban a “Mechanical Melon”-t, ahol főleg a zenei körökre specializálódtak. A szakértő elbeszélése alapján egy teljes egészében meganimált klip rengeteg munkaerőt és pénzt vesz igénybe, (egy jól meganimált rajzfilm például percenként 3-4 millió forintba kerül) ezzel ellentétben ezeknél a típusú videóknál már a szöveg egyből adott. Mivel kisebb terjedelmű anyagról van szó, így a zenekaroknak és a készítőknek is jobban megéri. Az együttesek mellett szól még oknak sokszor az is, hogy nem szükséges találkozni minden taggal, ami még szintén egy hatalmas előny. Viszont megerősítést nyert az a gyanúm, hogy ez azért mégsem egy ötszázas meló és minőségnek ára van: egy normális minőséget fent tartó, nívós videó elkészítését nem fogja megoldani a photoshop! A szakember elmondása szerint általánosan egy szöveges klip elkészítése 100-120 órát vesz igénybe cakkumpak, ami átszámolva nagyjából 2-3 munkahét. Óriási tévhit, hogy egy szuper lyrics videót is meg lehet oldani 10-20 ezerből, hiszen ha hozzászámoljuk a megélhetési tényezőket és azt, hogy ezt mind főállásban csinálja valaki, akkor egy ilyen projekt ára nem mehet 200-250 ezer forint alá, és nem is megy. Igaz, ez még mindig olcsóbb, mintha egy rendes, az összes tagot felsorakoztató klipet készíttetnénk 600-800 ezer forintért darabját. Nyilván olyan zenekarokról volt szó, amelyik kevesebb pénzt ajánlott a gagyiért, de a tapasztalatok alapján ezek a zenekarok szoktak a legtöbbet variálni. No meg az a készítőnek sem túl jó reklám, ha szinten aluli munkát ad ki a kezei közül, ezt a szempontot is szem előtt kell tartaniuk! Példának egy hétköznapi példát vázolt fel a Mechanical Melon alapítója: “Tegyük fel, el akarunk menni egy igazán jót ebédelni! Remek, itt van ez az étterem, agyon van dicsérve, finom a kaja, jó a hangulata, minden.

-Mennyibe fog fájni?

-10 ezer egy főre.

-Nekem csak 600-am van!

-Akkor itt a kenőmájas!

-Mondom, hogy jót akarok enni!”

Nagyjából ez a helyzet itt is. Ha jót akarsz enni vagy keress rá pénzt vagy csináld magad!

Szólj hozzá