2017. aug 17.

A fiatalok így hallgatják! - Mi a rossz a szokásainkban?

írta: Zome2000
A fiatalok így hallgatják! - Mi a rossz a szokásainkban?

A 2000-es évek elejétől napjainkig rengeteg változáson mentek át a fiatalok zenehallgatási szokásai, amiért az információ terjedésének a gyorsulása okolható. Sokan emlékezhetnek még arra, mikor a kedvenc számukat várták egész nap a rádióban, hogy feltudják venni egy kazettára és végre agyonhallgathassák, mire a műsorvezető csak azért is belepofázott a szám közepébe… de ennek vége.

video_tipusok.jpg

Napjainkban a zene (mint sok minden más is) sokkal szabadabban áramlik az interneten: csak néhány aprócska gombnyomás és máris hallgathatjuk a kedvenc előadóink összes számát - jobb esetben fizetnünk sem kell érte. De mi ezzel a baj? Miért káros ez a kedvenc előadóinkra, zenészeinkre és még ránk is? A lentiekben kiderül!

yt.png

Szúrópróba szerűen kérdeztem meg az ország top középiskoláinak diákjait a zenehallgatási szokásaikról, mint például: külföld vagy belföld, album vagy egy-egy szám? Nagy meglepetések nem értek… Reginával, az Eötvös József Gimnázium tanulójával facebook-on vettem fel a kapcsolatot.

Z: - Milyen stílusú zenéket hallgatsz?

R: - A többiekkel "poprock" kategóriába soroljuk, de a legtöbbször a hangulatomtól függ a stílus.

Z: - Melyik zenekarokat, előadókat preferálod?

R: - Nincs igazán olyan, amit preferálok. Hallok egy számot a rádióban, ha tetszik, rákeresek és esetleg megnézem a többi számát is. Vagy megkérdem a többiektől, hogy mi a címe a számnak, ha ők hallgatják.

diagram.png

Z: - Belföldi vagy külföldi zenekarokat hallgatsz többet?

R: - Külföldi. A belföldiek közül csak néhányat, azokból csakis azokat, akik nem valami „no name” tehetségkutatóval "futottak be". (Ebben a cikkben kivételesen nem terveztem beszólni a tehetségkutatóknak, de szerencsére mások megteszik helyettem.)

dia_2.png

Z: - Egy-egy számot hallgatsz meg vagy albumokat?

R: - Számokat inkább.

dia3.png

Z: - Mik azok az online felületek, amiket zenehallgatásra a legjobbnak tartasz?

R: - Youtube - onnan kalózkodom aztán le, hogy meglegyen offline is. (Surprise!)

Z: - Tudsz-e mondani egy számot/előadót, ami szerinted nem annyira felkapott (mainstream) és te mégis nagyon szereted?

R: - Hümmmm....

A fiatalok körében annyira nem felkapott, de az idősebb korosztály ismeri... Fenyő Miklós.

Az egyik dolog, ami kicsit szúrja az ember szemét, hogy nagy többségben külföldi előadókat hallgatunk és látszólag nem sok esélyt adunk kis hazánk előadóinak.  Ennek az okait azzal tudom magyarázni, hogy:

1.Az angol jobban hangzik? – Szerintem nem feltétlen. A magyar nyelvben sokkal több a lehetőség arra, hogy valami újat és egyedit alkossunk. Igaz, ha meghallgatunk egy magyar zenekartól egy magyar és egy angol verziót, megoszlanak a vélemények. De ha már azt mondják rólunk, hogy úgy beszélünk, mintha énekelnénk, akkor énekeljünk!

2.Nem üti meg a nemzetközi piac mércéjét? – Lehet. Talán már csak azért is nem üti meg, mert minden országnak megvan a saját ún. nemzeti zenei ízlése. Mellesleg magyarul énekelve is nehéz befutni világszintre… akarom mondani lehetetlen.

3.Te vagy a párom

 karomkodas-1.jpg

A hallgatók szinte kivétel nélkül a Youtube-ról töltik le kedvenc zenéiket, másodsorban említésre került a Spotify és a SoundCloud. Ezzel így még nem is lenne semmi gond, viszont van egy nagyobb probléma: 7 diák közül kettő tudott csak olyan számot vagy előadót mondani, aki nem közismert, nincs több milliós megtekintésük a YT-n és nem adnak teltházas koncerteket hétről hétre.

Mondjuk ki mi a probléma: a fiatalok csak azokat a dalok hallgatják meg, amikhez a legkönnyebb hozzájutni; így a klipeket, lyrics videókat és rádió által minden nap agyonhajszolt slágereket. Ez a jelenség igazából nem csak az előadóknak rossz, mindenkinek az.

1.Az előadóknak nem éri meg albumot csinálniuk és nem is jön belőle túl sok bevétel.

2.A közönségnek sem éri meg, maximum pénzügyileg. Viszont, ha nem hallgatunk meg egy számunkra kedves előadótól egy albumot, csak a klipeket nézzük meg, akkor lemaradhatunk rengeteg olyan számról, ami ugyanúgy nyújthat nekünk egy élményt és akár még jobban megszerethetjük, mint a slágeresebb nótákat.

Nem lehet egyedül az internetet okolni azért, mert csak számokat hallgatunk. Igaz, hogy a klipek könnyen és ingyen megtekinthetők, letölthetők és még vizuális élményt is nyújtanak, viszont már az albumokat is bármikor le tudjuk tölteni, sőt… meg is lehet akár venni!

 

Persze jön a kifogás: minek vegyek meg pénzért egy albumot, mikor ott van az internet? Erre jött a zenekaroktól egy kontra pár évvel ezelőtt, ami elindított egy hullámot: 1000 forintért kezdtek árulni egy albumot könnyen megközelíthető helyeken, például benzinkutakon. 1000 forintra nincs azaz ember, aki azt mondaná, hogy ez sok, nem engedheti meg magának, anyám nem engedi stb.

Mellesleg aki szerint a kevésbé közismert zenekarok kevésbe szerethetők és szar zenét játszanak, azt ki kell, hogy ábrándítsam, mert nem feltétlen így van! Ahhoz, hogy a mai világban eljusson hozzánk egy zenekar, hatalmas erőfeszítések, kemény munka és rengeteg pénz kell. Attól még, hogy bizonyos zenekarok nem vehetik meg maguknak a legjobb cuccokat és nem sikerül olyan koncerteket szervezniük vagy nincs annyi pénzük, hogy mindennap hirdessék magukat a Facebook-on, akár hasonló minőséget is képviselhetnek, mint közismertebb szeretett előadóink.

HÁZI FELADAT:

1.Először is menj fel a netre és keresd meg az egyik kedvenc előadód legjobban értékelt albumát, töltsd le és tedd fel a fülest!

2.Ha tetszik és még jobban megszeretted, vedd meg azt az albumot!

3.Keress minden albumon egy olyan számot, ami nem sláger, de te még is imádod!

4.Keress akár YT-n akár bárhol olyan magyar zenekart, aminek a megtekintése 250.000 alatt van és kövesd őket!

5.Folytasd!

666

Z.M

Szólj hozzá